*کرگدن و کرگدن هندی*
کَرگَدَن را به هر یک از عضوهای خانوادهٔ کرگدنها با نام علمی Rhinocerotidae گویند. کرگدنها جانورانی پستاندار از راستهٔ تکسُمانهستند.
کرگدنها با وجود گیاهخوار بودن، حیوانات خطرناکی هستند. در هندوستان و نپال تعداد سالانه حملات و آسیبرسانی کرگدنها به انسان بیش از ببرها و پلنگها است.
کرگدنها به خاطر شاخشان به صورت غیرقانونی شکار میشوند و این نسل بعضی گونههای آن را در معرض خطر انقراض گذاشته است.
بر پایه گزارش سازمان بینالمللی حفاطت از محیط زیست، نسل کرگدن سیاه غرب آفریقا منقرض شده و سرنوشت مشابهی در انتظارکرگدن سفید بومی آفریقای مرکزی است.
کرگدنها با تمام پستان داران شاخدار فرق دارند٬ چون شاخ آنها بالای سرشان نیست٬ بلکه نزدیک نوک بینیشان است.این شاخها مانند شاخ گاو یا شاخ گوزن نیست٬ بلکه از موهای کلفت و به هم فشرده تشکیل شده است.
کرگدنها در چمن زارها و جنگلهای مناطق گرمسیری زندگی میکنند و همیشه در نزدیکی آباند٬ زیرا نیاز دارند که هر روز آب بخورند و از غلتیدن در گِل هم لذت می برند.این جانوران فقط گیاه میخورند.کرگدن ها حس شنوایی و بویایی خوبی دارند ولی دیدشان ضعیف است.
کرگدنها با وجود پوست کلفتشان٬ گرفتار کنهها و انگلهای دیگر میشوند.بیشتر وقتها میتوان آنها را با پرندهها دید٬ که با خوردن این آفتها به کرگدنها کمک میکنند.ممکن است گربهسانان بزرگ مثل ببر و پلنگ٬ بچه کرگدنها را شکار کنند٬ ولی تنها دشمن کرگدن بالغ٬ انسان است.
کرگدن هندی (نام علمی Rhinoceros unicornis) بزرگترین گونهٔ کرگدن در آسیا میباشد. زیستگاه آنها علفزارها و مردابها هستند و همانطور که از نامشان پیداست در شمال هند و نپال زندگی میکنند. در حال حاضر تعداد کرگدنهای هندی بین ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ میباشد. آنها در قدیم در شرق پاکستان، در تمامی مناطق شمالی هند و جنوب نپال یافت میشدند.
درازای بدن کرگدن هندی ۴۲۰ سانتیمتر و دم آن ۷۵ سانتیمتر است. بلندی قدّ این کرگدن ۷۵٬۱ تا ۲ متر و متوسّط وزن او ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلو است. رنگ پوست او خاکستری است و پر از برآمدگی میباشد. بر روی بدن آنها چینهایی نیز دیده میشود و این چینها به شکلی هستند که پنداری این جانوران زره به تن دارند. نوع نر و نوع ماده هر دو بر جلوی پوزهٔ خود یک شاخ دارند و شاخ نوع نر بزرگتر از نوع مادهاست. متوسّط طول عمر کرگدن هندی سی سال است. این گونه کرگدن نیز مانند سایر گونههای کرگدن گیاهخوار است و از علف و برگ گیاهان تغذیه میکند.
نرها در هفت-هشت سالگی و مادهها در پنج سالگی آمادهٔ جفتگیری میشوند. نوع ماده پس از شانزده ماه بارداری یک بچّه به دنیا میآورد و نزدیک به دو سال او را شیر میدهد.
در حال حاضر مهمترین خطری که کرگدنها را تهدید میکند شکار شدن آنها برای شاخشان است. در چین شاخ این جانور طبق سنّتهای آسیایی به عنوان دارو مصرف میشود.
نظرات شما عزیزان: